japonski voluhar (Eriobotrya japonica)
Druga imena: loquat, japonski bršljan, japonski bršljan, kitajska sliva, japonska sliva
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Japonski lokvanj (Eriobotrya japonica), znan tudi kot lokvanj, japonsko mišje drevo, japonsko mišje drevo, kitajska sliva ali japonska sliva, je zimzeleno drevo iz jugovzhodne Azije. V višino zraste do 10 metrov. Ima previsne veje s sijajnimi ovalnimi listi. Njegovi plodovi so bledo oranžni, sladko-kislega okusa in premera približno dva do tri centimetre. V zaprtih prostorih se japonski lovec goji kot okrasna sobna rastlina, v toplejšem podnebju (na primer v Sredozemlju) pa se goji na prostem.
Glavni proizvod japonskega lovora so njegovi plodovi, ki se jedo sveži, uporabljajo pa se tudi za pripravo različnih živilskih izdelkov. Po okusu so podobni marelicam in so zelo priljubljeni v kulinarični kulturi številnih držav. Iz njih pripravljajo marmelade, džeme, sokove, vino in likerje. Poleg tega iz japonskega lokvanja nastaja tudi eterično olje, ki se uporablja v kozmetiki in aromaterapiji. Listi lokvatov vsebujejo veliko antioksidantov, zato se uporabljajo tudi za pripravo čajev in drugih zdravilnih izdelkov. V tradicionalni kitajski medicini se japonski dresnik uporablja pri zdravljenju različnih bolezni, kot so astma, kronični bronhitis ali vnetje dihalnih poti.