Jasmin (Jasminum)
Druga imena: Jasminum officinale, Jasminum polyanthum, Jasminum grandiflorum, Jasminum sambac
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Jasmin, latinsko Jasminum, je ime za rod prvotno subtropskih in tropskih listopadnih in zimzelenih grmovnic in lian. Je rastlina, priljubljena zaradi bogatega cvetenja, ki je večinoma bele ali rumene barve. Jasminum officinale, Jasminum polyanthum, Jasminum grandiflorum in Jasminum sambac so imena najbolj znanih vrst. Ta čudovita rastlina je v zadnjih letih postala zelo priljubljena in jo je vse pogosteje mogoče videti na čeških vrtovih in balkonih. Rastline ne potrebujejo sončne svetlobe, zato uspevajo tudi v polsenci.
Zaradi svoje značilne in prodorne arome se jasmin uporablja v številnih industrijah. Najbolj se uporablja v parfumih in kozmetiki. Jasminovo olje, pridobljeno iz cvetov, se uporablja kot osnovna sestavina parfumov, mil, krem in šamponov. Cvetovi jasmina se uporabljajo tudi za aromatiziranje čaja. Posebej priljubljen je jasminov zeleni čaj, ki je znan po svojem nežnem in sladkem okusu. Jasmin ima lahko tudi terapevtske učinke, saj pomaga na primer pri težavah z dihanjem, znižuje vročino in pomaga pri prebavi. Njegovi cvetovi so tudi del nekaterih tradicionalnih zdravilnih mešanic zelišč na Kitajskem. Cvetovi arabskega jasmina (Jasminum sambac) so v Južni Aziji osnova za jasminovo riževo vino.