Jujuba (Ziziphus jujuba)
Druga imena: Kitajski cicada, datum cicada, bodičasti jujube, bodičasti jujube
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Jujube, znan tudi kot kitajsko, datljevo, bodičasto ali trnjevo drevo, je izredno zanimivo drevo s številnimi možnostmi uporabe. Ti plodovi izvirajo iz Azije in so sorodniki naše domače vrste iz rodu ziziphus, cicimka. Če je rastišče dobro zaščiteno pred zmrzaljo, ga je mogoče gojiti v večjem delu srednje Evrope. V svoji domovini zraste do 12 metrov v višino, pri nas pa je pogosto visok le 2-3 metre. Ima izmenične, sijajne, ovalne liste, ki so na spodnji strani mehko dlakavi. Grm je listopaden in pozimi izgubi liste. Ovalni plodovi so zeleni, postopoma rumenijo in dozorijo do temno rdeče barve, veliki približno 2-4 cm.
Plodove jujube lahko jemo surove, imajo blag sladek do mošusen okus. Zaradi posebne oblike in arome se jujube imenuje "kitajski datlji". Zreli plodovi jujube se uporabljajo v živilski industriji za izdelavo marmelad, želejev in pijač, suhi plodovi pa so priljubljeni kot zdrav prigrizek. V tradicionalni kitajski medicini se jujuba uporablja zaradi svojih zdravilnih lastnosti - deluje protivnetno, krepi imunski sistem, ugodno vpliva na prebavo in pozitivno vpliva na kakovost spanja. Poleg tega se iz listov in lubja drevesa izdelujejo različni pripravki, ki se uporabljajo v kozmetiki in farmaciji.