Juniperus oxycedrus (Juniperus oxycedrus)
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Rdeči brin, znan tudi kot rdeči kvasni riž, rdeči kojinski riž, rdeči koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus in Monascus vini, je zimzeleni grm ali majhno drevo iz družine cipres. Doma je v južni Evropi, severni Afriki in na azijski celini. Njegova glavna značilnost so svetlo do temno rdeči plodovi, po katerih je opazno ime "rdečeplodni".
Uporaba rdečega brina je zelo raznolika, vendar se njegov les najpogosteje uporablja za pohištvo in kamnoseške izdelke. Njegovi plodovi se uporabljajo v živilski industriji, zlasti kot začimba, kjer je bolj znan po angleškem imenu red koji. Ker pa so plodovi rdečega koji lahko zelo strupeni, jih je treba uživati previdno. Uporablja se tudi v tradicionalni ljudski medicini, predvsem na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, kjer se izkoriščajo njegove antiseptične in protimikrobne lastnosti. Vendar pazite, da je uživanje velikih odmerkov lahko škodljivo.
Široki spekter zdravilnih učinkov rdečega badlja se uporablja tudi v farmacevtski industriji. Iz brina se pridobiva naravna snov, imenovana monakolin K. Pripisujejo ji pozitivne učinke na zniževanje ravni holesterola v krvi. Ta snov je tako postala del številnih komercialno proizvedenih prehranskih dopolnil in zdravil.