Kakavovo maslo (maslo Theobroma cacao)
Druga imena: Maslo semen Theobroma cacao, Kakavovo maslo, Maslo semen kakava, Kakavovo drevo
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kakavovo maslo je bela do rumenkasta snov, pridobljena iz kakavovih zrn kakavovca (Theobroma cacao). Za razliko od drugih maščob je kakavovo maslo rastlinskega izvora in je zelo priljubljeno, zlasti v kozmetični in živilski industriji.
V živilski industriji je kakavovo maslo predvsem ključna sestavina čokolade. Zaradi svoje posebne magične lastnosti, to je izjemne sposobnosti, da se raztopi neposredno v ustih, je bistvena sestavina pri proizvodnji čokoladnih ploščic, pralin in drugih čokoladnih izdelkov. Kakavovo maslo preide poseben postopek, imenovan temperiranje, ki zagotavlja čudovit sijaj in hrustljavost čokolade. Poleg tega se uporablja tudi pri izdelavi različnih vrst slaščic ali kot nujna sestavina v slaščicah.
V kozmetiki je kakavovo maslo znano po svojih odličnih vlažilnih lastnostih. Bogato je z vitamini in antioksidanti, ki pomembno prispevajo k zdravju in lepoti kože. Zato ga lahko najdemo v številnih kozmetičnih izdelkih, bodisi v vlažilnih kremah, balzamih za ustnice, losjonih za telo, maskah za obraz ali masažnih ploščicah. Zaradi sposobnosti dobre absorpcije se uporablja tudi v aromaterapiji. Je tudi priljubljena sestavina naravnih izdelkov za nego kože, kot so domača masla za telo ali domače šminke.
To vsestransko maslo je zaradi svojih izjemnih lastnosti priljubljeno ne le v industriji, temveč tudi doma, njegova uporaba pa je res široka. Kakavovo maslo je postalo nepogrešljiv del našega vsakdana.