Kalcijev glukonat (kalcijev glukonat)
Druga imena: Kalcijev glukonat, kalcijeva sol Glukonska kislina, E 578
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Kalcijev glukonat je kemična snov, ki se pogosto uporablja v medicini in živilski industriji. Njegova druga imena so kalcijev glukonat, kalcijeva sol glukonske kisline, E578. To vitalno mineralno prehransko dopolnilo se pogosto uporablja kot zdravilo proti praskanju, saj lahko telo dopolni s potrebnim kalcijem. V medicini se uporablja predvsem za zdravljenje pomanjkanja kalcija v telesu.
Kalcijev glukonat najdemo v številnih živilskih izdelkih, kjer se uporablja kot stabilizator, regulator kislosti, pa tudi kot sekvestrant. V praksi je to na primer v pekovskih izdelkih, sladoledu ali siru, kjer pomaga stabilizirati strukturo živila. Poleg tega se uporablja tudi kot aditiv za živila v nekaterih vrstah mineralnih vod ali mlečnih izdelkov. Zaradi sposobnosti vezave na kovine se uporablja tudi v nekaterih vrstah vina, kjer pomaga odpraviti prisotnost neželenih kovinskih soli. Prisoten je tudi v različnih vrstah kozmetike, kjer deluje kot emulgator in vlažilec.