Kalijev karbonat
Druga imena: Kalijev karbonat, kalijev karbonat, kalijev karbonat, E501
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Kalijev karbonat, znan tudi kot kalijev karbonat, kalijev karbonat ali E501, je bela kristalinična snov, ki se pogosto uporablja v industriji in prehrani. V naravi ga najdemo v mineralu silvinitu in raztopljenega v vodi morij in velikih jezer. Vendar ga zelo pogosto proizvajajo industrijsko, zlasti z elektrolizo kalijevih soli. V živilski industriji se uporablja kot sredstvo za uravnavanje kislosti, vendar je njegova uporaba zelo široka in sega od proizvodnje stekla do mil in fotografskih postopkov.
Zaradi svojih edinstvenih lastnosti je kalijev karbonat bistvena sestavina nekaterih živil in izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan. V živilski industriji se na primer E501 uporablja predvsem kot regulator kislosti v številnih izdelkih z daljšim rokom trajanja, kot so različne juhe, omake, sladoled, piškoti, pijače, sir in včasih celo v kruhu. Njegovo uravnavanje kislosti pomaga ohranjati delovanje bakterij, potrebnih za proces fermentacije, hkrati pa podaljšuje rok uporabnosti živila. Poleg tega je kalijev karbonat bistven pri proizvodnji stekla in keramike, kjer deluje kot sredstvo za taljenje. V kozmetiki se uporablja v milih, kjer pomaga dlje ohranjati obliko in izboljšuje pralno sposobnost mila.