Kalijev sorbat
Druga imena: Kalijev sorbat
Ocena škode: 3 (Neškodljive kemikalije)
Kalijev sorbat, znan tudi kot kalijev sorbat, je kemikalija, ki se v živilski industriji uporablja kot konzervans. Je kalijeva sol sorbinske kisline, ki je prav tako naravni konzervans. V obliki belih kristalov ali prahu je brez vonja in je lahko topen v vodi. V živilih se uporablja od 20. stoletja, ko je veljal za varno in učinkovito alternativo nekaterim sintetičnim konzervansom.
V katerih izdelkih se uporablja kalijev sorbat? Uporaben je zlasti v živilih, ki se hitro kvarijo. Natančneje ga najdemo v številnih vrstah sira, jogurtu, pijačah, suhem sadju, marmeladah, pecivu, sladoledu in drugih sladkih izdelkih. Prednost kalijevega sorbata je, da ne vpliva na okus, barvo ali vonj zadevnega živila. Spada v kategorijo aditivov za živila z oznako E202. Uporablja se tudi v kozmetični in farmacevtski industriji. Čeprav na splošno velja za varnega, nekatere študije kažejo, da lahko pri nekaterih posameznikih povzroči alergijske reakcije ali draženje kože.