Kaprilna kislina
Druga imena: Kaprilna kislina, N-oktanojska kislina, okstilna kislina, heptankarboksilna kislina
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Kaprilna kislina, znana tudi kot N-oktanojska kislina, okstilna kislina ali heptankarboksilna kislina, je nasičena maščobna kislina z osmimi ogljikovimi hidrati. Z vodo se ne meša, vendar se dobro meša z organskimi topili. Kaprilna kislina je brezbarvna oljnata tekočina neprijetnega vonja.
Ta kislina se naravno pojavlja v mleku nekaterih sesalcev, vključno s kravami, kozami in ljudmi. Najdemo jo tudi v kokosovem in palmovem olju, vendar v manjših količinah. Kaprilna kislina se uporablja v številnih industrijskih panogah. V živilski industriji se uporablja kot sestavina pekovskih in slaščičarskih izdelkov zaradi svojih konzervansnih lastnosti. V kozmetiki se uporablja za izdelavo mil, šamponov in parfumov. V medicini se ta kislina uporablja pri zdravljenju kožnih bolezni, kot je luskavica, ter pri zdravljenju kroničnih in akutnih okužb. V veterinarski medicini se uporablja kot del razkužil in antibakterijskih pripravkov.