Karagenan (karagenan)
Druga imena: Karagenan, E407, irski mah
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Karagenan, včasih imenovan tudi karagenan ali E407, je naravna snov, ki je prisotna v nekaterih vrstah morskih alg. To snov pridobivajo iz irskega mahu in podobnih vrst rdečih morskih alg. Karagenan se uporablja v proizvodnji živil kot stabilizator, emulgator in zgoščevalec. Ta aditiv je dovoljen v Evropski uniji in je ocenjen kot varen za zdravje, vendar več študij kaže na nekatera morebitna zdravstvena tveganja, povezana z njegovim uživanjem.
Karagenan je mogoče najti v številnih živilskih izdelkih, zlasti tistih, ki potrebujejo zgoščevanje. Mednje spadajo sladoled, kjer preprečuje nastajanje ledenih kristalov in zagotavlja gladko konsistenco, ali jogurt z nizko vsebnostjo maščob, kjer nadomešča manjkajočo maščobo in dodaja kremastost. Uporablja se tudi v instantnih juhah, marmeladah, konzervirani zelenjavi, sladkarijah, instantni kavi in čaju ali mlečnih napitkih. Poleg živilske industrije se uporablja tudi v kozmetiki, na primer v zobnih pastah in šamponih, kjer pomaga ohranjati homogenost in stabilnost izdelka.