Karambola (Averrhoa carambola L.)
Druga imena: Malajska zvezda, malajska kosmulja
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Karambola (Averrhoa carambola L.), znana tudi kot malajska zvezda ali malabarska kosmulja, je eksotično sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Zaradi svoje značilne oblike je dobil vzdevek "zvezdni sadež". Po obliki spominja na hruško, vendar je na prerezu petkotne oblike, ki spominja na zvezdo. Koža karambole je gladka, skoraj prozorna, v njej pa so majhna semena in svetlo, sočno meso z okusom, ki je kombinacija citrusov, jabolk, hrušk in grozdja.
Zaradi svoje posebne oblike, okusa in visoke vsebnosti vitaminov C in A, vlaknin in magnezija je karambola postala priljubljena v gastronomiji različnih kultur. Uporablja se predvsem kot sveža sestavina v solatah, marmeladah, džemih, sokovih in koktajlih. V vzhodni Aziji je priljubljena v kislih kumaricah, pecivu ali kot priloga k lokalnim jedem. Poleg gastronomije se karambola uporablja tudi v kozmetiki, zlasti v milih in kremah, saj vsebuje antioksidante in hranilne snovi, ki blagodejno vplivajo na kožo. Karambola se v večjem delu svoje domovine uporablja tudi v tradicionalni medicini, kjer pomaga pri zdravljenju različnih bolezni, vključno z ekcemom, kašljem, vročinskim udarcem in glavoboli.