Karamela
Druga imena: Karamela, E150, Sladkorna prevleka
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Karamela je priljubljena sladka poslastica, ki jo mnogi povezujejo z najljubšo iz otroštva. Poleg tega pa se izraz nanaša tudi na živilsko barvilo, ki se pridobiva s karameliziranjem ogljikovih hidratov - zlasti saharoze, glukoze, fruktoze ali škroba. V živilsko industrijo vstopa pod oznako E150. Poleg tega pogosto zasledimo tudi imena, kot so sladkorni couverture ali karamelno barvilo.
Sladkorni couverture ali karamel se uporablja za barvanje ali aromatiziranje živil in pijač, kjer je namen doseči določeno barvo ali okus, na primer v pijačah kola, viskiju, rumu, brandyju, pa tudi v pecivu ali slaščicah. Barvilo E150 se proizvaja v štirih različnih vrstah, ki se razlikujejo po načinu proizvodnje in tudi po lastnostih, ki jih imajo. Te različice najdemo tudi v drugih izdelkih, kot so omake, juhe, sladoledi, pudingi in celo kozmetični izdelki. Čeprav gre za naravno barvilo, je bilo ugotovljeno, da lahko nekatere vrste tega barvila ob prekomernem uživanju povzročijo škodljive učinke na zdravje. Zato je njegova uporaba na nekaterih trgih omejena.