karboksimetil inulin
Druga imena: CMI
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Karboksimetil inulin (CMI) je kemična snov, ki je pridobljena iz inulina. Inulin je polisaharid, ki ga v visokih koncentracijah najdemo v nekaterih rastlinskih vrstah, kot je cikorija. Pri predelavi inulin reagira s kloroocetno kislino, ki ga pretvori v karboksimetil inulin. Ta snov je dobro topna v vodi in v vodnih raztopinah tvori viskozni gel. CMI se zaradi svojih edinstvenih kemijskih in fizikalnih lastnosti pogosto uporablja v več različnih industrijah.
Karboksimetil inulin se široko uporablja v živilski, farmacevtski, kozmetični in agrokemični industriji. V živilski industriji se CMI uporablja kot stabilizator, emulgator ali zgoščevalec v številnih izdelkih, kot so pijače, sladoledi, omake, marmelade, pa tudi v pekovskih in slaščičarskih izdelkih. V farmacevtski industriji pa se CMI uporablja pri proizvodnji zdravil za zniževanje holesterola ali kot sestavni del peroralnih oblik. Poleg tega se CMI zaradi svojih vlažilnih lastnosti pogosto uporablja v kozmetični industriji, kjer je sestavni del krem, šamponov, balzamov in drugih izdelkov za kožo in lase. V agrokemični industriji se CMI uporablja kot sestavni del gnojil in pesticidov, kjer pomaga izboljšati absorpcijo aktivnih snovi v rastlinah.