Kelp (Alaria esculenta)
Druga imena: Krilasta školjka, Krilasta školjka
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Krilasta alaria ali Alaria esculenta je vrsta rjave morske alge, ki jo najdemo v hladnih morskih vodah, zlasti v Atlantskem oceanu. Ta vrsta ni le privlačen dodatek številnim kulinaričnim izdelkom, temveč velja tudi za pomembno sestavino nekaterih kozmetičnih izdelkov.
Tradicija že stoletja pozna dragoceno uporabo krilate alge v kulinariki. V azijski kuhinji, zlasti v japonski, je glavna sestavina številnih jedi. Lahko je vključen v juhe, solate in številne različne sladice. V kulinariki krilati repnjak podpira prebavo, krepi imunski sistem in deluje kot antioksidant. Pomemben pa je tudi v kozmetični industriji, kjer se uporablja zlasti zaradi vlažilnih lastnosti. Najdemo ga v različnih vlažilnih kremah, maskah za obraz in izdelkih za lase. Kelp je znan po svojih hranilnih vrednostih - bogat je z vitamini A, B, C in E ter minerali, kot so kalcij, železo, jod in cink.
To nordijsko superživilo tako postopoma postaja sestavni del kuhinje in kozmetične industrije po vsem svetu. Zaradi svojih blagodejnih lastnosti za človeški organizem si krilatice pridobivajo vse več privržencev, bodisi v obliki hrane bodisi kozmetičnega dodatka. Dokazano je, da kelp pomaga pri hujšanju, saj povečuje občutek sitosti, hkrati pa pospešuje presnovo. Poleg tega ima sposobnost, da nase veže toksine in jih tako pomaga izločati iz telesa. V kozmetični industriji je cenjen zaradi svoje sposobnosti spodbujanja proizvodnje kolagena in elastina v koži, kar pripomore k izboljšanju njene elastičnosti in čvrstosti.