kitajski čajevec (Camelia sinensis)
Druga imena: Kitajski čaj, Camelia Thea
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kitajski čajevec, znan tudi po latinskem imenu Camelia sinensis ali Camelia Thea, je zimzelena listopadna rastlina, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Je srednje velik grm ali majhno drevo, ki v višino doseže do 17 metrov, s svetlečimi temno zelenimi listi na srebrnih, napihnjenih steblih. Njeni cvetovi so beli z obilico rumenih prašnikov. Največ ga gojijo na Kitajskem, v Indiji, na Šrilanki in v Keniji, v manjši meri pa tudi v številnih drugih tropskih in subtropskih državah.
Glavni proizvod iz kitajskega čajevca je seveda čaj. Zeleni, črni, beli, oolong in pu-erh izvirajo iz te rastline in se razlikujejo le po načinu obdelave. Poleg čaja se uporabljajo tudi listi in semena kitajskega čajevca. Listi se na primer lahko uporabijo za proizvodnjo živilskih barvil, semena pa vsebujejo olje, ki se uporablja v kozmetični industriji, na primer v milih, kremah ali šamponih. Čajno olje ima pomembno vlogo tudi v tradicionalni kitajski medicini. V velikih količinah se iz čajevca izdelujejo tudi nizkoalkoholne pijače, ki so še posebej priljubljene v Aziji.