Kitajski liči (Litchi chinensis)
Druga imena: dvolistna okusna
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kitajski liči, znan tudi kot dvolistni slastni liči, je subtropsko zimzeleno drevo, ki izvira iz kitajskih provinc Kanton in Fujian. Njegovi plodovi so na prvi pogled značilni po trdi in neenakomerni rdečkasto rjavi lupini. Na tem drevesu se pridela do dvakrat na leto in je zelo priljubljen tako doma kot v tujini. Je eden najstarejših gojenih pridelkov, z vloženimi plodovi pa so trgovali že v stari Kitajski.
Kitajski liči je še posebej cenjen zaradi aromatičnih plodov, za katere je značilen sladek, rahlo kiselkast okus. Ličeji se lahko uživajo sveži, posušeni, konzervirani ali predelani v sok ali vino. Na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji iz ličija izdelujejo tudi različne vrste sladkarij, kompotov in marmelad. Zaradi značilnega okusa in nežne arome se liči zdaj uporablja tudi v kozmetiki, zlasti v različnih maskah za obraz, kremah in oljih. Čeprav liči običajno uživamo svež, ga lahko najdemo tudi v posušeni obliki. Posušeni liči, znani kot "ličji oreščki", so priljubljena sestavina čajev in začimbnih mešanic. V farmacevtski industriji se izvlečki ličija uporabljajo zaradi antioksidativnih in protivnetnih lastnosti.