Klinčki (Eugenia caryophyllata)
Druga imena: Klinčki, Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus L., Flos caryophylli aromatici, korenina klinčkov, Caryophyllus, Caryophyllum, Cengke, Choji, Nellik, Labango, Nagri, Karafuu, Klabong, Kranbu
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Klinček (Eugenia caryophyllata), znan tudi kot dišeči klinček, Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus L., Flos caryophylli aromatici, koreninski klinček, Caryophyllus, Caryophyllum, Cengke, Choji, Nellik, Labango, Nagri, Karafuu, Klabong ali Kranbu, je tropsko zimzeleno drevo, ki izvira z otočja Molukov. Njegov suhi popek majhnih cvetov ima poseben, močno aromatičen vonj in se pogosto uporablja kot začimba in v zdravilstvu. Drevo kranbuja lahko doseže višino do 20 metrov, polno pa zacveti po približno desetih letih. Po dozorevanju se cvetni popki obirajo, posušijo in nato uporabijo zaradi svoje značilne arome in okusa.
Zaradi intenzivnega okusa in vonja se klinčki pogosto dodajajo pecivu, medenjakom, marinadam, omakam ali punčem. Pogosto se uporablja tudi kot sestavni del začimbnih mešanic, na primer v masala chai ali curryju. V živilski industriji se klinčki uporabljajo tudi pri proizvodnji nekaterih vrst sušenega mesa ali sirov. Zunaj gastronomije se klinčkovo olje zaradi močnega, značilnega in ogrevalnega vonja uporablja v parfumeriji ali aromaterapiji. Olje nageljnovih žbic se dodaja tudi antiseptičnim pripravkom, ki pospešujejo celjenje ran in razdražene kože. V tradicionalni medicini se nageljnove žbice uporabljajo zaradi protivnetnih in analgetičnih učinkov. Ima tudi antioksidativne, antibakterijske in protivirusne lastnosti, ki lahko podpirajo imunski sistem.