Kmečki hren (Armoracia Rusticana)
Druga imena: hren, hren, morska redkev, češki ginseng, hren, korenina smetane, hren, krebuljica, raphan
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Hren, znan tudi kot hren, hren, morska redkev, češki ženšen, hren, kremna korenina, hren, hren ali rafan, je stara kulturna rastlina, ki je zaradi svojih zdravilnih lastnosti priljubljena ne le med ljudmi, temveč tudi med živalmi. Ta nezamenljiva rastlina z ostrim in značilnim okusom je ena od značilnih čeških sestavin. Verjetno so jo naši predniki gojili že v davnih časih, zlasti v Srednji Evropi. Hren velja za pomembno in učinkovito rastlino, ki se ne uporablja le v kuhinji, temveč tudi v medicini.
Korenina hrena se uporablja predvsem v kulinariki, kjer se iz njega pripravlja znameniti češki hrenov preliv za svinjino, knedlo, zelo. Hrenova omaka se nato neločljivo prilega tradicionalnemu velikonočnemu nadevu. Hren se uporablja tudi za pripravo priljubljenega hrenovega namaza, ki ima svoje mesto na vsaki češki poročni pojedini. Hren v prahu je tudi sestavina različnih začimbnih mešanic. Zunaj češke kuhinje se pogosto uporablja tudi v japonski kuhinji, kjer je del sušija pod imenom "wasabi". Poleg kulinarične uporabe se hren uporablja tudi v medicini, kjer se pogosto uporablja pri zdravljenju različnih vnetij in prehladov. Njegova eterična olja imajo antibiotične lastnosti in spodbujajo prebavo. Njegovi listi in korenine so vključeni tudi v nekatere kozmetične izdelke, kot so šamponi ali maske.