Kodrolistna rabarbara (Rheum rhabarbarum)
Druga imena: rabarbara, Rheum undulatum
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Rabarbara, znana tudi kot rabarbaro ali Rheum undulatum, je vrsta višje dvokaličnice iz družine Rosaceae. Njena posebnost so veliki, srčasto oblikovani listi, ki lahko dosežejo premer do enega metra. Rabarbara se najpogosteje pojavlja v Evropi in Aziji, najdemo pa jo tudi v Severni Ameriki. Rastlina ima dolgo gomoljasto koreniko in ravno steblo z belimi do rdečimi cvetovi, združenimi v grozde.
Kodrolistna rabarbara se uporablja zlasti v kulinariki, kjer je zaradi svojega značilnega okusa priljubljena v številnih jedeh. Njena stebla se uporabljajo v konzervah, kompotih in pudingih. Odlična je v sadnih piteh, na primer v kombinaciji z jagodami ali jabolki. Stebla rabarbare se uporabljajo tudi za proizvodnjo rabarbarinega vina. Stebla so edini užitni del rastline, medtem ko listi vsebujejo škodljivo oksalno kislino in jih ni mogoče uživati. Rabarbara se poleg kulinarične uporabe uporablja tudi v ljudskem zdravilstvu zaradi prebavnih in odvajalnih učinkov. Vendar je pomembno, da upoštevamo razumne odmerke, da se izognemo prevelikemu odmerjanju.