Kofeinska kislina
Druga imena: 3,4-hidroksikinaminska kislina, kofeinska kislina
Ocena škode: 4 (Nekoliko škodljiva kemija)
Kofeinska kislina, znana tudi kot kofeinska kislina ali 3,4-hidroksikinaminska kislina, je eden ključnih derivatov cimetove kisline. Ta snov je prisotna v številnih rastlinah in je glavna sestavina njihovega obrambnega sistema pred napadi škodljivcev. Kofeinska kislina je tudi pomemben antioksidant, njene protivnetne lastnosti pa so bile predmet številnih znanstvenih študij.
Kofeinska kislina ali kofeinska kislina je pomembna sestavina nekaterih živil in pijač, vključno s kavo, od tod tudi njeno ime. Vendar je treba opozoriti, da čeprav nekateri viri trdijo, da je delež kofeinske kisline v kavi visok, je v resnici njena koncentracija razmeroma nizka. Kofeinsko kislino najdemo tudi v oreščkih, sadju, kot so kivi, limone in jabolka, pa tudi v nekaterih vrstah zelenjave, kot sta čebula in česen. Ker je kofeinska kislina močan antioksidant, je tudi priljubljena sestavina nekaterih krem in drugih kozmetičnih izdelkov, katerih namen je zaščititi kožo pred poškodbami.