Kokosovec (Cocos nucifera)
Druga imena: Kokosov drevo, Kokosova palma
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kokosovec ali kokosovec (Cocos nucifera) je vrsta enokaličnice, ki spada v družino arekovcev. Je značilen prebivalec tropskih in subtropskih območij, kjer zraste do 30 metrov visoko. Po vsem svetu je znana po svojih oreščkih, kokosovih orehih, ki so pomemben vir hrane za lokalno prebivalstvo, pa tudi dragocena surovina v različnih industrijskih panogah. Njegovo razumevanje lahko zasledimo že v predkolumbovski Ameriki, ko so ga prinesli iz Azije.
Proizvodi kokosove palme so zelo raznoliki. Uporablja se lahko skoraj vse, od korenin do orehov. Les iz debla se uporablja kot gradbeni material in za pohištvo. Listi se uporabljajo za tkanje preprog, izdelavo streh in drugih izdelkov. Oreščki, natančneje njihova pulpa, se uporabljajo kot hrana, zlasti v sladkorni, pekovski in drugi živilski industriji. Iz posušene kaše, kopre, se stiskajo maščobe, ki so pomembna sestavina živilske in kozmetične industrije. Je tudi vir tako imenovanega kokosovega mleka, ki je bistvena sestavina številnih eksotičnih jedi. Kokosova vlakna, znana tudi kot koir, se uporabljajo v tekstilni industriji, njihovi ostanki pa kot gorivo. V farmacevtski industriji se oreščki uporabljajo za izdelavo zdravil za prebavne bolezni, kokosovo olje pa je zaradi svojih koristnih lastnosti priljubljeno prehransko dopolnilo. Druga pomembna surovina je kokosova voda, ki se uživa sveža ali predelana v različne pijače. Je tudi vir kokosovega sladkorja.