Komarček (Foeniculum vulgare)
Druga imena: Anethum dulce, Anethum foeniculum, Selinum foeniculum, orehov koper, sladki koper, sladki koromač, grenki koromač, rimski koper, krušna začimba, dodder, funcha
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Koromač, znan tudi kot rimski koper, koromač, sladki koromač ali krušna začimba, je zelišče iz družine mirovk. Je enoletna rastlina, ki izvira iz Sredozemlja, kjer se uporablja že od antičnih časov. Zanjo so značilni pernati listi in sestavljeni grozdi drobnih rumenih cvetov, ki rastejo na visokih steblih. Koromač se razmnožuje s semeni, je odporen na sušo in ga je mogoče gojiti na slabših tleh.
V svetu gastronomije in proizvodnje hrane se koromač uporablja zelo pogosto. Njegovi listi se uporabljajo pri pripravi različnih jedi, kot je juha, njegova semena pa se zaradi aromatične arome in okusa dodajajo kruhu in drugim pekovskim izdelkom. Mladi poganjki in čebulice koromača se lahko jedo tudi surovi kot del solat. Poleg tega se koromač uporablja tudi v alkoholni industriji. Semena se uporabljajo za proizvodnjo nekaterih vrst likerjev, kot sta italijanska sambuca ali grški ouzo. Eterično olje komarčka se zaradi svoje značilne in impresivne arome uporablja v parfumeriji in kozmetični industriji. Hkrati se koromač uporablja tudi v medicini, kjer ima širok spekter uporabe - pospešuje prebavo, lajša bolečine v trebuhu, je učinkovit proti kašlju in še veliko več.