Kombucha
Druga imena: Kombucha
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kombuča, v češčini znana tudi pod imenom kombuča, je pijača, pridobljena s fermentacijo čaja. Ta fermentirana pijača izvira iz vzhodne Azije, v zadnjih nekaj letih pa je postala zelo priljubljena po vsem svetu. Kombuča je cenjena zaradi svojih koristi za zdravje, ki so povezane predvsem s probiotičnimi lastnostmi in vsebnostjo vitaminov. Tradicija proizvodnje kombuše sega več tisoč let nazaj in je povezana s številnimi miti in legendami.
Pijača kombucha se uporablja predvsem kot potrošni izdelek, ki se prodaja v steklenicah v številnih različnih različicah in okusih. Poleg klasične kombuče obstajajo tudi različice z okusom različnega sadja, zelišč ali začimb. Poleg pijače se kombucha uporablja tudi v kozmetični industriji. Na primer za proizvodnjo obraznih mask, tonikov in serumov, kjer se uporabljajo njene antioksidativne in protivnetne lastnosti. Poleg tega se kombucha uporablja tudi za proizvodnjo likerjev in vinskih kisov. Zaradi vse večje priljubljenosti te pijače se kombucha pojavlja tudi v drugih izdelkih, kot so sladoled in piškoti.