Kopriva (Urtica urens)
Druga imena: Žahavka, Žihlava
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kopriva, znana tudi pod imenoma kopriva ali koprivovec, je do 60 cm visoka enoletna rastlina iz družine koprivovk. Njena značilnost so majhne, zelo žgečkljive dlačice, ki prekrivajo stebla in liste. Izvira iz Evrope in Azije, zdaj pa jo najdemo po vsem svetu. Pogosto velja za plevel, vendar so njene zdravilne lastnosti ter uporaba v kulinariki in kozmetiki zelo cenjene.
Koprive se uporabljajo predvsem v prehrani in kozmetiki. Mlade liste koprive lahko dodajamo solatam, omakam, juham, rižotam, testeninam in številnim drugim jedem. Njen okus je rahlo pikanten in spominja na špinačo. Poleg tega se koprive uporabljajo tudi za pripravo čajev, ki so bogati z vitamini in minerali ter imajo čistilni in razstrupljevalni učinek. V kozmetiki je kopriva priljubljena zaradi svojih hranilnih in regenerativnih lastnosti. Vstopa v sestavo šamponov za lase, regeneracijskih mask, krem za obraz in drugih kozmetičnih izdelkov. Kopriva pomaga pri zdravljenju aken, ekcemov in drugih kožnih težav, pospešuje krvni obtok in spodbuja rast las.