Korenje (Daucus carota)
Druga imena: Korenje
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Korenje (Daucus carota) je ena od osnovnih poljščin, ki se goji zaradi korenin. Vsi ga poznamo pod dvema glavnima imenoma - korenček ali korenje v angleščini. Korenje je zaradi sladkega okusa ter visoke vsebnosti vitaminov in mineralov nepogrešljiv del tradicionalne kuhinje številnih narodov po svetu. Njegova glavna značilnost je seveda intenzivna oranžna barva, zaradi katere vsebuje barvilo karoten, ki je pomembno za zdravje oči. Poleg tega vsebuje tudi veliko vlaknin, ki so koristne za zdravo prebavo.
Korenje se uporablja v različnih oblikah in izdelkih. Najpogosteje se uporablja v sveži obliki v solatah, juhah, jedeh na žaru ali celo kot surov prigrizek. Veliko se uporablja tudi v kulinariki za pripravo različnih vrst omak, nadevov in kot priloga k številnim jedem. Uporablja se tudi za pripravo sokov in smoothijev, ki so priljubljeni zaradi svojih osvežilnih in zdravih lastnosti. Zelo priljubljena je tudi korenčkova marmelada. Pri peki se korenje uporablja za pripravo nekaterih vrst kruha ali peciva, kot je priljubljena korenčkova torta. Poleg kulinaričnih izdelkov se korenje uporablja tudi v kozmetiki, zlasti v obliki olja, za katero so značilne regenerativne in vlažilne lastnosti. Korenčkovo olje vsebujejo tudi nekatere kreme in mila.