Koriander (Coriandrum sativum)
Druga imena: koriander, janež, rimski, koriander, kitajski peteršilj, koriander, dhanyaka, dhania, kustumburi, koriander, persil arabe, koriander
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Koriander, znan tudi po imenih koriander, janež, janež, rimski koriander, koriander, kitajski peteršilj, koriander, dhanyaka, dhania, kustumburi, koriander, persil arabe ali koriander, je enoletna rastlina, ki se goji zaradi vonja in okusa. Ta rastlina je še posebej priljubljena v azijski, latinskoameriški in sredozemski kuhinji. Njena semena imajo svež, rahlo pikanten okus, listi pa po okusu spominjajo na peteršilj. Hitro izhlapeva, zato ga dodajte le končnim jedem.
Koriander se uporablja kot naravna aroma ali začimba v številnih jedeh in izdelkih. Na primer v različnih vrstah omak, juhah, solatah, rižu, stročnicah in mesu. Redno se uporablja v mehiški kuhinji, kjer ga lahko najdemo v salsi ali guacamolu. Njegova semena se uporabljajo tudi pri proizvodnji nekaterih vrst alkohola, kot je gin. Koriander se zaradi svojih zdravilnih lastnosti, zaradi katerih je dobro sredstvo proti napenjanju in krčem, uporablja tudi v medicini, pa tudi v kozmetiki. Olja ali kreme iz koriandra na primer delujejo protivnetno in pomirjajo kožo.