Koruzni škrob
Druga imena: Koruzni škrob, Amylum maydis, Zea mays, škrob Zea mays
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Koruzni škrob, znan tudi kot koruzni škrob, Amylum maydis, Zea mays ali Zea mays starch, je bela, brezoblična snov v prahu, ki se pridobiva iz jedra koruze. Ta škrob se pridobiva z mletjem in pranjem koruznega zrna ter njegovim sušenjem. Rezultat je prah brez vonja, ki se uporablja na zelo različnih področjih, zlasti v živilski in farmacevtski industriji, pa tudi v kozmetični in papirni industriji.
V živilski industriji se koruzni škrob uporablja kot sredstvo za zgoščevanje omak, juh in sladic, tj. izdelkov, pri katerih je treba doseči želeno konsistenco. Pogosto je vključen tudi v pekovske izdelke in se nekaterim pečenim izdelkom dodaja za doseganje lahkotnosti in volumna. Uporablja se tudi kot polnilo v slaščicah. V farmacevtski industriji je ta škrob pomembna sestavina praškov, tablet in kapsul, v kozmetiki pa je sestavina praškov, šmink v prahu in drugih kozmetičnih izdelkov. V papirni industriji se koruzni škrob uporablja pri proizvodnji kartona in papirja. Priljubljen je zaradi svojega nevtralnega vonja in okusa ter predelovalnih lastnosti.