Košatni jastreb (Cyperus esculentus)
Druga imena: mleti mandlji, tigrasti orehi, chufa, gomi, šahor
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Zanimiva rastlina iz družine čahor, ki jo poznamo pod različnimi imeni, kot so mleti mandelj, tigrov orešček, čufa ali gomi, je vedno bolj priljubljena. To je užitni šahor (Cyperus Esculentus), rastlina, ki izvira iz Sredozemlja. Ta rastlina, ki proizvaja drobne orehom podobne gomolje ali mandlje, ki se uživajo zaradi svoje hranilne vrednosti, je danes razširjena skoraj po vsem svetu in se uporablja predvsem v živilski industriji.
Tigrasti oreščki niso le okusni, ampak tudi zelo zdravi. Bogati so z vlakninami, minerali in vitamini, zaradi visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin pa blagodejno vplivajo na celoten organizem. Iz gomoljev šahorja se izdelujejo različni izdelki. Zelo priljubljen izdelek so praženi tigrovi oreščki, ki se uživajo kot slan in sladek prigrizek. Iz njih stiskajo tudi olje, ki se zaradi značilnega okusa in visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin uporablja predvsem v kulinariki. Tigrasti oreščki se pogosto uporabljajo tudi pri brezglutenski prehrani, saj se iz njih lahko pripravi moka, ki je primerna za peko. Najbolj znan izdelek pa ostaja španska pijača horchata de chufa, ki je narejena iz zmletih in nato stisnjenih tigrovih oreščkov. Ta osvežilna pijača je še posebej priljubljena v vročih poletnih mesecih. Uporabljajo se tudi v kozmetiki, kjer se njihovo olje uporablja kot osnova za različne kreme, balzame in olja za telo.