Kostanj (Castanea sativa)
Druga imena: kostanjevo drevo
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kostanj, znanstveno imenovan Castanea sativa in znan tudi kot kostanj, je drevo, značilno za južno in zahodno Evropo, kjer so ga uporabljali že v prazgodovini. Vrsta je še posebej priljubljena v Italiji, Franciji in na Balkanu, kjer je iskana ne le zaradi užitnih plodov, temveč tudi zaradi lesa. Drevo ima značilne široke, temno zelene liste, ki v jesenskih mesecih postanejo rumeni do rjavi. Njegovi plodovi so zaprti v bodičast ovoj, ki se med zorenjem odpre.
Plodovi kostanja se uporabljajo na različne načine. V sredozemskih državah so priljubljeni del prehrane, tako surovi kot pečeni ali kuhani. Uporabljajo se kot sestavine v juhah, prilogah, pecivu ter sladkih jedeh in sladicah. Iz kostanja lahko pripravimo tudi moko, ki se pogosto uporablja pri brezglutenskih dietah. Kostanj je bogat z vlakninami, vitamini, zlasti vitaminom C, in drugimi minerali, kot so kalij, magnezij in železo. Iz kostanja se pridobiva tudi olje, ki se uporablja v kozmetični in farmacevtski industriji. Poleg plodov je kostanj pomemben tudi v gradbeništvu in pohištveni industriji, saj je njegov les zelo trpežen in se uporablja tudi v mizarstvu in pri izdelavi pohištva.