Kozje mleko
Druga imena: Kozje mleko, Caprae Lac
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kozje mleko, znano tudi pod latinskim imenom Caprae Lac, je že dolgo zelo cenjeno živilo. Njegov pomen za prehrano ljudi je nesporen, s tem pa je povezana tudi njegova široka uporaba v proizvodnji številnih živil. Posebej uporabno je v gastronomiji, kjer je pomembna sestavina številnih specialitet.
Med tradicionalne izdelke iz kozjega mleka nedvomno spada kozji sir. Priljubljen je zaradi svoje specifične in intenzivne arome. Obstaja veliko vrst kozjega sira, od svežega do staranega, ki se razlikujejo po tehnologiji proizvodnje, okusu in konsistenci. Iz kozjega mleka se izdelujejo tudi jogurti in skute, ki so bogate z beljakovinami ter imajo blag in osvežujoč okus. Nenazadnje se kozje mleko uporablja za proizvodnjo mlečnih napitkov, sladoleda, čokolade in kozmetičnih izdelkov, kot so kreme, mila in šamponi.
V zadnjih letih je kozje mleko vse bolj priljubljeno tudi v prehrani alergikov. Zaradi lahke prebavljivosti in uravnoteženega razmerja hranilnih snovi se priporoča tudi za otroško hrano ali kot del prehranskega dopolnila. Kozje mleko je tako zaradi svojih zdravstvenih koristi uporabno tudi v drugih panogah kot v običajni pridelavi hrane.