Ksilitol
Druga imena: Ksilitol
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Ksilitol ali tudi bela kristalinična snov s hladilnim učinkom na jeziku je alternativno sladilo, ki ga najdemo v številnih živilih in vsakdanjih izdelkih. Gre za alkohol s petimi atomi, ki se naravno pojavlja na primer v sadju in zelenjavi. V živilski industriji ga dodajajo izdelkom kot nadomestek sladkorja, saj ima podobno sladkobo, vendar vsebuje 40 % manj kalorij. Pomembno je, da njegovo uživanje ne povzroča zvišanja ravni sladkorja v krvi.
Ksilitol se večinoma uporablja v živilski in farmacevtski industriji. Najdemo ga v različnih slaščicah, kot so bonboni, žvečilni gumi in pastile, pa tudi v bonbonih in sladoledu. Zaradi svojih antibakterijskih lastnosti se dodaja tudi zobozdravstvenim izdelkom, kot so zobne paste, ustne vode ali posebni žvečilni gumiji, da bi spodbudil zdravje zob in dlesni. V zadnjem času se vse pogosteje uporablja tudi v kozmetiki, na primer v losjonih, milih in šamponih. Poleg tega se pogosto uporablja kot nadomestek sladkorja za diabetike ali ljudi, ki želijo shujšati.