Ksiloza
Druga imena: Ksiloza
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Ksiloza, znana tudi kot ksiloza, je pentoza, kar pomeni, da je sladkor, sestavljen iz petih ogljikovih atomov. Ta spojina je še posebej pogosta v lesu in rastlinah, dobimo pa jo lahko tudi iz alg ali morskih gliv. V strukturi ksiloze prevladuje krožna oblika, ki je najpogostejša in najbolj stabilna v naravi.
Ksiloza se uporablja na več proizvodnih področjih. Uporablja se na primer kot sestavina pri proizvodnji sladil, saj je ksiloza približno enako sladka kot glukoza, vendar ima za razliko od glukoze nižjo kalorično vrednost. V živilski industriji se ksiloza uporablja tudi za proizvodnjo ksilitola, sladila, ki se uporablja v žvečilnih gumijih brez sladkorja. Ksiloza se uporablja tudi v farmacevtski industriji. Je sestavni del nekaterih farmacevtskih izdelkov, uporablja pa se tudi pri diagnosticiranju bakterij. Ksiloza se uporablja tudi pri proizvodnji nekaterih biogoriv, kjer je surovina za postopek fermentacije. Njena prednost je, da ne konkurira pridelavi hrane rastlinskega izvora in je zato lahko okolju prijazen vir energije.