Kumare (Cucumis sativus)
Druga imena: Kumare
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kumara, znana tudi pod imenom kumara, je ena najbolj priljubljenih vrtnin na svetu. Izvira iz Azije, zdaj pa jo gojijo skoraj povsod po svetu. Najraje ima toplo podnebje, na vročino pa se odziva z zelo hitro rastjo. Za te rastline so značilni dolgi in tanki plodovi, ki so znani po svoji značilni svetlo zeleni barvi in hladnem okusu. Sete kumare so bogate z vodo in vitamini, zlasti z vitaminoma C in B, vsebujejo pa tudi veliko mineralov, kot so kalij, baker in mangan, ki so zelo koristni za telo.
Kumare se uporabljajo v številnih živilskih izdelkih in jedeh. Morda so najbolj znane po uporabi v solatah, ki jim dodajo edinstven okus in hladilni učinek. Kumare se pogosto narežejo na rezine in postrežejo kot okras ali priloga k različnim jedem, kot so sendviči ali meso na žaru. Vendar pa njena uporaba nikakor ni omejena na svežo hrano. Semena kumar so glavna sestavina številnih tradicionalnih konzerviranih živil, kot so kisle kumare, vložene kumare in kumarična solata. V vzhodni Evropi, zlasti v Rusiji, iz kumar pogosto pripravljajo fermentirano pijačo osvežilnega okusa. Semena kumar se pogosto uporabljajo tudi v kozmetiki - rezine kumar na oči so priljubljen odgovor na zabuhlost in temne kolobarje pod očmi.