L-tirozin
Druga imena: Tirozin, 2-amino-3-(4-hidroksifenil)propanojska kislina, 4-hidroksifenilalanin
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
L-tirozin je vrsta aminokisline, ki je vključena v telesno presnovo. Je esencialna aminokislina, tj. aminokislina, ki je telo ne more proizvesti samo, zato jo je treba jemati s hrano ali v obliki dodatkov. L-tirozin, znan tudi kot tirozin, 2-amino-3-(4-hidroksifenil)propanojska kislina ali 4-hidroksifenilalanin, ima ključno vlogo pri tvorbi beljakovin, encimov in nekaterih hormonov. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči utrujenost, depresijo in slabo sposobnost koncentracije.
L-tirozin se uporablja v različnih izdelkih za krepitev zdravja in dobrega počutja. Vključen je v številna prehranska dopolnila, namenjena povečanju energije, izboljšanju razpoloženja in povečanju koncentracije. Pogosto se uporablja tudi v izdelkih, namenjenih športnikom, saj sodeluje pri proizvodnji hormonov adrenalina in noradrenalina, ki povečujeta zmogljivost. Poleg tega se L-tirozin uporablja tudi v kozmetični industriji. Je sestavni del nekaterih krem in serumov, ki obljubljajo izboljšanje stanja kože s spodbujanjem proizvodnje melanina, pigmenta, ki daje koži barvo. Na koncu velja omeniti, da je L-tirozin prisoten tudi v številnih vrstah hrane, zlasti v mesu, ribah, mlečnih izdelkih, žitih in oreščkih.