Lactobacillus helveticus
Druga imena: Lactobacillus acidophilus/helveticus, lactobacillus acidophilus
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Lactobacillus helveticus je probiotična bakterija, ki je bogato zastopana v črevesni mikroflori ljudi in živali, pa tudi v fermentiranih mlečnih izdelkih. Ta mikroorganizem je zelo pomemben za zdravje ljudi, saj sodeluje pri številnih bistvenih procesih v našem telesu. Med drugim pomaga pri prebavi, podpira pravilno delovanje imunskega sistema ter prispeva k učinkoviti absorpciji nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov. Pozitivno naj bi vplival tudi na duševno ravnovesje, saj proizvaja nevroaktivne molekule, ki v živčnem sistemu delujejo kot prenašalci signalov. Poleg tega ima Lactobacillus helveticus antibakterijske učinke, ki lahko pomagajo v boju proti nekaterim škodljivim bakterijam.
Lactobacillus helveticus se najpogosteje uporablja v mlečni industriji, kjer se uporablja kot starterska kultura pri proizvodnji različnih vrst sira, zlasti švicarskega ementala. Njegova vloga ni le v tem, da prispeva k njihovemu značilnemu okusu, temveč tudi v procesih fermentacije, ki razgrajujejo laktozo v mlečno kislino. S proizvodnjo ogljikovega dioksida prispeva tudi k nastanku značilnih lukenj v siru. Lactobacillus helveticus se zaradi svojih probiotičnih lastnosti pogosto dodaja tudi jogurtu in drugim fermentiranim mlečnim izdelkom, ki ugodno vplivajo na prebavo in črevesno mikrofloro. Ta mikroorganizem je zunaj proizvodnje mlečnih izdelkov prisoten tudi v nekaterih prehranskih dopolnilih, namenjenih podpori zdravja črevesja.