Laktaza
Druga imena: Laktaza, Laktaza-florizin hidrolaza, Glikozilceramidaza
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Laktaza, znana tudi kot laktaza, laktaza-florizin hidrolaza ali glikozilceramidaza, je ključni encim, ki nastaja v tankem črevesju sesalcev. Njena glavna naloga je razgradnja laktoze (sladkorja v mleku) v enostavna sladkorja - glukozo in galaktozo, ki ju telo lažje absorbira.
Pomen tega encima je ključnega pomena pri proizvodnji nekaterih živilskih izdelkov. To je zlasti pomembno pri proizvodnji izdelkov z laktozo, ki so namenjeni ljudem z laktozno intoleranco. Ti ljudje nimajo encima laktaze, ki jim omogoča prebavo laktoze v mlečnih izdelkih. Proizvajalci živil z laktozo zato dodajajo ta encim svojim izdelkom, da razgradijo laktozo in tako omogočijo uživanje izdelkov ljudem, ki ne prenašajo laktoze. Laktaza se tako pogosto uporablja pri proizvodnji mlečnih izdelkov brez laktoze, kot so jogurt, sir in mleko.
Poleg živilske industrije se laktaza uporablja tudi v farmacevtski industriji. Zaradi svoje sposobnosti razgradnje laktoze v enostavne sladkorje se uporablja pri proizvodnji različnih zdravil za ljudi z laktozno intoleranco. Takšna zdravila so lahko na primer različne tablete, kapsule ali praški.