Laktoza (Saccharum lactis)
Druga imena: Laktoza
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Laktoza ali saccharum lactis je naravni sladkor, ki ga najdemo v mlečnih izdelkih. Ta disaharid je sestavljen iz molekul glukoze in galaktoze. Njegova posebnost je, da se naravno pojavlja le v mleku sesalcev. Laktoza je pomembna pri novorojenčkih, kjer s svojo fermentacijo v debelem črevesu služi kot pomembna sestavina za absorpcijo energije. Laktoza se zaradi svojih sladilnih lastnosti pogosto uporablja v živilski industriji.
Izdelki, ki vsebujejo laktozo, vključujejo mleko in mlečne izdelke, kot so jogurt, sir in sladoled. Najdemo jo tudi v pripravljenih juhah, izdelkih z rastlinsko maščobo, pecivu, suhem čaju in kavi, čokoladi in številnih drugih živilih. V živilski industriji se laktoza uporablja za izboljšanje teksture in stabilnosti živil, kot je sladoled. V farmacevtski industriji je zelo priljubljena sestavina pri proizvodnji zdravil, kjer se uporablja kot polnilo za tablete. Sladek okus laktoze pomaga prikriti neprijeten okus nekaterih zdravil. Opozoriti je treba, da so nekateri ljudje intolerantni na laktozo, za katere je uživanje laktoze neprimerno. Na srečo so zdaj na voljo nadomestne možnosti za skoraj vse mlečne izdelke.