Lanolinski alkohol
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Lanolinski alkohol, ki je znan tudi pod imenoma cinkova sol ali cinkova sol PCA, se industrijsko pridobiva iz lanolina, ki je maščoba, pridobljena iz ovčje volne. Je kompleksna mešanica lanolinskih estrov in holesterola. Od drugih alkoholov se razlikuje po tem, da je gost in voskast na otip. Je rahlo rumen in ima značilen vonj.
Zaradi svojih lastnosti se ta alkohol pogosto uporablja v kozmetični industriji. Ima odlične vlažilne lastnosti, pomaga ohranjati kožo mehko in voljno, zato je pogosta sestavina različnih krem za roke, telo in obraz. Dodajajo ga tudi balzamom za ustnice, kjer pomaga ščititi ustnice pred izsušitvijo. Zaradi svoje sposobnosti zmanjševanja transepidermalne izgube vode je vključen tudi v številne izdelke za nego las. Lanolinski alkohol se uporablja tudi v medicini, kjer se dodaja mazilom in kremam za zdravljenje različnih kožnih bolezni, kot sta ekcem ali luskavica.