Leča (Lens culinaris)
Druga imena: kuhinjska leča, Lens esculent, Ervum lens
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Leča, ki jo mnogi imenujejo tudi leča, Lens esculent ali Ervum lens, je majhen plod stročnic iz družine stročnic. Izvira iz stare Azije, gojili so jo že v antičnih časih in je še vedno priljubljen del kuhinj po vsem svetu. Priljubljenost je posledica visoke vsebnosti beljakovin, vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov. Na voljo je v različnih vrstah in barvah, od zelene, rjave, rdeče in črne belušne leče.
Leča se pogosto uporablja v številnih živilskih izdelkih. Običajno se uporablja v juhah, omakah, solatah ali kot priloga k glavnim jedem. Rdeča leča je priljubljena v indijski kuhinji, kjer iz nje pripravljajo tradicionalni dal. Odlična je tudi za pripravo humusa ali namazov. V zadnjem času je leča priljubljena tudi pri brezmesnih dietah, kjer nadomešča meso ne le zaradi visoke vsebnosti beljakovin, temveč tudi zaradi svoje konsistence. Na trgu je mogoče najti tudi testenine, kruh ali prigrizke iz leče. Posebna kategorija je moka, kjer se leča uporablja zaradi visoke vsebnosti beljakovin in nizkega glikemičnega indeksa, zaradi česar je primerna za diabetike ali osebe na brezglutenski dieti.