Lotus (Nelumbo nucifera)
Druga imena: Indijski lotos, Nelumbium speciosum
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Lotos, znan tudi kot indijski lotos (Nelumbo nucifera) ali Nelumbium speciosum, je vrsta rastline iz družine Nelumbonaceae. Ta rastlina velja za sveto v številnih kulturah, zlasti v Aziji, kjer jo gojijo že več tisoč let. Značilnost te vrste so veliki, bleščeči cvetovi različnih odtenkov rožnate in bele barve, ki so na dolgih steblih nad vodo in skupaj z okroglimi listi tvorijo slikovito kuliso nad gladino vodnih teles.
Kljub temu lotos ni le simbolična, temveč tudi uporabna rastlina. Uporabimo lahko vse njegove dele - od cvetov do listov in semen. Iz cvetov izdelujejo parfume in eterična olja, liste najdemo na primer v čajnih mešanicah, v Aziji pa jih uporabljajo tudi za zavijanje različnih jedi. Eden najbolj priljubljenih izdelkov so zagotovo oreščki ali lotosova semena, ki se jedo surova ali kuhana ali pripravljena na druge načine. Imajo prijeten, rahlo sladek okus in so pomemben vir hranilnih snovi. Rastlina se zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti uporablja tudi v medicini, na primer v tradicionalni kitajski medicini. Ne smemo pozabiti tudi na druge načine uporabe. Lotosove korenine se uporabljajo za izdelavo moke in testenin, jedo pa se tudi same korenine, ki so okusne in hrustljave. Semena se uporabljajo tudi za izdelavo pasti za miši in podgane. Ne glede na to, kakšno uporabo so zanj našli ljudje, je lotos z oreščki nedvomno eden najbolj vsestranskih darov narave.