Lucuma (Pouteria lucuma)
Druga imena: Lukuma, lucuma, lucmo, jajčevec, canistel, teissa
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Lucuma je sadež, ki izvira iz Južne Amerike, zlasti Peruja. Zaradi bogastva vitaminov in mineralov ga pogosto imenujejo "super sadež Andov". Ima gladko lupino, ki skriva oranžno meso, katerega okus spominja na mešanico manga in buče s pridihom vanilije. Ta sadež je znan tudi kot lukuma, lucma, jajčevec, canistel ali teissa. Zaradi bogastva vitaminov A, B in E ter mineralov, kot so železo, kalcij in fosfor, je lukuma zelo hranljiv sadež. Poleg tega lucuma vsebuje veliko betakarotena in antioksidantov, ki podpirajo odpornost, upočasnjujejo staranje ter pomagajo ohranjati zdravje kože in oči.
Kljub vsem tem hranilnim vrednostim lucuma pri nas ni dobro poznana. Vendar to ne pomeni, da se ne uporablja v gastronomiji in kozmetični industriji. Okus lucume je zelo priljubljen v Južni Ameriki, kjer ga uporabljajo za pripravo različnih sladic, kot so sladoled, pudingi, smoothiji, torte in slaščice. Perujci imajo sladoled lucuma za svoje nacionalno bogastvo. Poleg uporabe v kuhinji se izvleček lucume uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih. Zaradi svojih antioksidantov je cenjen v kozmetiki proti staranju in izdelkih za nego kože. Čeprav je lucuma za Evropejce še vedno eksotična, se počasi uveljavlja v zavesti potrošnikov, ki iščejo nove in zdrave sestavine.