Magnezijev klorid
Druga imena: Magnezijev klorid, E511
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Magnezijev klorid, znan tudi kot magnezijev klorid ali E511, je anorganska snov iz skupine soli. Je bel kristalinični prah brez vonja, ki je dobro topen v vodi. Zanj je značilen izrazit okus - slan okus. Magnezijev klorid se uporablja na številnih področjih, zlasti v živilski, farmacevtski in kozmetični industriji.
V živilski industriji se magnezijev klorid imenuje E511. Uporablja se kot stabilizator, zgoščevalec, pa tudi zaradi svoje sposobnosti izboljšanja okusa živil. Morda se zdi, da je ta snov prisotna le v določenih izdelkih, vendar jo je mogoče najti v najrazličnejših živilih, kot so sir, mlečni izdelki, pecivo, konzervirana zelenjava, instantne juhe in priljubljene pijače. V farmacevtski industriji se ta snov uporablja za izdelavo zdravil, ki pomagajo pri mišičnih krčih, glavobolih, utrujenosti in visokem krvnem tlaku. V kozmetiki se uporablja, ker ima antiseptične lastnosti in pomaga lajšati simptome ekcemov in luskavice.