Maitake (Grifola frondosa)
Druga imena: Trstičje kanarček, plesna goba, žveplova trava, ovnova glava, ovčja glava, gozdna kura, regrat, regratova trava, hui shu hua, gozdna kura, plesna goba, hrastova horoza, Polyporus frondosus
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Maitake, znana tudi pod imenom trsni osat, plesniva goba, žveplova goba, ovnova glava, ovčja glava, gozdna kura, regrat, hui shu hua, gozdna kura ali Polyporus frondosus, je odlična užitna goba, ki izvira iz Japonske. Njeno ime "maitake" se iz japonskega jezika prevaja kot "plešoča goba" in se nanaša na veselje ljudi, ko so našli to gobo, saj je zelo okusna in zdravilna. Goba je dobro znana po svojih zdravilnih učinkih, med drugim podpira imunski sistem, uravnava krvni tlak in holesterol ter spodbuja zdravje jeter. Odporna ali v hladnejših območjih Severne Amerike.
Maitake se uporablja v kulinariki in medicini, najdemo pa jo tudi v kozmetiki. V kuhinji je priljubljena zaradi okusa po oreščkih in teksture, ki je čvrsta, a mehka. Je ena najbolj priljubljenih gob v japonski kuhinji, kjer se uporablja v tradicionalnih jedeh, kot so suši in riževe jedi. V medicini je maitake cenjena zaradi svojih imunomodulatornih učinkov, saj pomaga povečati aktivnost belih krvničk, ki so bistvene za človeški imunski sistem. V kozmetiki se maitake pogosto uporablja zaradi svojih lastnosti vlaženja in obnavljanja kože, zato jo vsebujejo številne kreme, maske in serumi za kožo.
Maitake pogosto najdemo tudi v različnih prehranskih dopolnilih, namenjenih splošnemu zdravju in dobremu počutju. V obliki prahu ali izvlečka je vključena v številna prehranska dopolnila, namenjena podpori imunskega sistema ali uravnavanju ravni sladkorja in holesterola v krvi. Goba maitake je tako pomembna sestavina številnih izdelkov v živilskem, medicinskem in kozmetičnem sektorju.