Mak (Papaver rhoeas)
Druga imena: divji mak
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Mak (Papaver rhoeas) ali divji mak je enoletna cvetlica, ki jo odlikujejo čudoviti rdeči cvetovi, ki se na vrhu ravnih stebel pojavijo spomladi do začetka poletja. To vrsto maka, ki izvira iz Severne Afrike, Evrope in Azije, pogosto vidimo na poljih in travnikih, kjer tvori rdeča polja. Zaradi privlačnega videza se goji tudi v okrasnih vrtovih. Mak je član rodu Papaver, ki spada v družino Papaveraceae. Češko ime vlčí se nanaša na posamično pojavljanje rastline na volčjih travnikih.
Mak ni le okrasna rastlina, temveč ima tudi več praktičnih uporab. Njegova semena, rdečkasta do temno siva, se v kuhinji uporabljajo za aromatiziranje peciva in pripravo makovih nadevov. So aromatična in imajo značilen okus po oreščkih. Semena divjega maka so pomembna surovina za proizvodnjo olja, ki se uporablja v prehrambeni industriji in kozmetiki. Mak ima tudi zdravilne lastnosti in dokazano pomaga pri težavah z bronhiji in dihali. Cvetovi in listi rastline se uporabljajo za izdelavo zdravilnih čajev in mazil. Čeprav obstajajo različne možnosti uporabe maka, se je treba zavedati, da je mak strupena rastlina in da lahko njegova pretirana uporaba povzroči zdravstvene zaplete.