Maltitol
Druga imena: E965
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Maltitol, znan tudi pod evropsko oznako E965, je nizkokalorični poliol (sladkorni alkohol), ki se uporablja kot nadomestek sladkorja. Maltitol je pridobljen iz maltoze (dvojni sladkor), ki je pridobljena iz škroba. Ima prijeten sladek okus, ki je skoraj enak okusu saharoze, vendar vsebuje le 90 % kalorij običajnega sladkorja. Zato je še posebej priljubljen v dietnih in diabetičnih izdelkih.
E965 se uporablja v številnih živilskih izdelkih, vključno s sladkarijami, čokolado, žvečilnimi gumiji ali slaščicami - zlasti v tistih, ki so namenjeni diabetikom ali potrošnikom z omejenim vnosom sladkorja. Maltitol je tudi pogosta sestavina pekovskih izdelkov in sladkih pijač. Poleg tega se uporablja kot sladilo v farmacevtskih izdelkih, kot so nekatere vrste zdravil proti kašlju in vitaminski dodatki. Maltitol je zaradi svojih lastnosti, ki vključujejo sladkobo in sposobnost izboljšanja konsistence živil ali povzročanja občutka sitosti, uporaben in priljubljen pripomoček v živilski industriji. Njegova prednost je tudi manjša vsebnost kalorij in manjše tveganje za nastanek zobne gnilobe.