Mandarina (Citrus nobilis)
Druga imena: mandarina, citronela plemenita
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Mandarina, znanstveno znana kot Citrus nobilis, imenovana tudi tangerina ali plemenita limona, je vrsta agrumov iz družine Rutaceae. Ta sadež je zelo podoben mandarini, vendar se od nje razlikuje po slajšem okusu in večjih plodovih. Mandarina je zelo priljubljena zaradi svoje sočnosti, sladkega in nežnega okusa ter enostavnega lupljenja lupine. Izvira iz Azije, zdaj pa jo gojijo po vsem svetu na območjih s toplim podnebjem.
Mandarine se uporabljajo v številnih izdelkih. Seveda je ena najbolj priljubljenih naravnih sestavin za izdelavo pomarančnih sokov, osvežilnih pijač ter različnih vrst likerjev in vin. Običajno jo uživamo tudi v naravni obliki kot zdrav in okusen prigrizek. V kuhinji se mandarine zaradi sladkega in sadnega okusa uporabljajo v različnih jedeh. Pogosto jih najdemo v sladicah, slaščicah, pecivu ali solatah. Poleg tega se njihov sok, pulpa in lupina uporabljajo v kozmetiki za izdelavo mask za obraz, krem, balzamov za ustnice ali izdelkov za lase, saj vsebujejo vitamin C, antioksidante in druge koristne snovi za kožo in lase. Mandarina je torej resnično vsestranski sadež, ki se lahko uporablja na številne načine.