Mandelj (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis)
Druga imena: Prunus Amygdalus Dulcis var. amara
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Navadni mandelj (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis), znan tudi pod strokovnim imenom Prunus Amygdalus Dulcis var. amara, je drevo iz družine Rosaceae, ki izvira z Bližnjega vzhoda in jugozahodne Azije. Znano je po letni pridelavi sladkih, užitnih mandljev, ki se obirajo pozno poleti in jeseni. Mandljevec je zimzeleno drevo, ki zraste od 4 do 10 metrov visoko. Za drevo so značilni čudoviti rožnati cvetovi, ki se pojavijo pozno pozimi in spomladi, preden se pojavijo listi.
Plod mandljevca, mandelj, se uporablja v številnih sektorjih živilske industrije. Je priljubljena surovina v slaščičarnah, pekarnah in tovarnah čokolade. Iz sladkih mandljev se stiska tudi olje, ki se pogosto uporablja v kozmetični industriji za izdelavo različnih krem, mask, šamponov ter drugih izdelkov za nego telesa in las. Mandljevo olje je zelo cenjeno zaradi svojih negovalnih in vlažilnih lastnosti. Poleg tega se mandlji uporabljajo za proizvodnjo mandljevega mleka, ki je priljubljena rastlinska alternativa običajnemu kravjemu mleku. Mandlji se uporabljajo tudi za proizvodnjo likerjev in marcipana. Prunus Amygdalus Dulcis var. amara je sorta navadnega mandlja, ki proizvaja grenke mandlje, ki se uporabljajo predvsem v medicini in parfumeriji.