Mandljevec (Agarius subrufescens)
Druga imena: Brazilska goba, Agarius brasiliensis, Agarius blazei Murill, cogumelo de sol, mandljev portobello
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Goba mandelj, znanstveno znana kot Agaricus subrufescens, ima veliko alternativnih imen, ki odražajo njeno priljubljenost in raznolikost. V Braziliji je znana kot cogumelo de sol ali Agarius brasiliensis, v Ameriki pa kot mandljevec portobello. Ta vrsta gob je priljubljena po vsem svetu, zlasti v Braziliji in na Japonskem, tako zaradi svojih kulinaričnih lastnosti kot zaradi morebitnih koristi za zdravje.
Mandljevec ima nežen mandljev vonj in okus, od koder izvira njegovo ime. Je priljubljena sestavina v številnih receptih in je zelo cenjena zaradi svojega značilnega in edinstvenega okusa. Ta vrsta je tudi pomemben vir beta-glukanov in drugih bioaktivnih spojin, ki se uporabljajo v prehrani in zdravju. V Braziliji je na primer ta goba del tradicionalne medicine. Mandljevec se v gastronomiji pogosto uporablja v posušeni obliki in v prahu ali kot sestavina v konzervirani obliki. Drugi priljubljeni izdelki iz te vrste vključujejo čaj in druge pijače, prehranska dopolnila in celo kozmetiko. Njena edinstvena aroma in okus sta vse bolj priljubljena tudi v zahodni kuhinji, ne le v jedeh, temveč tudi v pijačah.