Maranta arundinacea (Maranta arundinacea)
Druga imena: maranta, marantin sladkorni trs
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Maranta, znana tudi kot maranta ali maranta, je rastlina, ki izvira iz tropskih območij Južne Amerike. Njene zdravilne lastnosti so spoznali domorodci, ki so z maranto zdravili različne bolezni. Iz rastline nastane krepčilen in blagodejen napitek, ki ga lahko uživamo samostojno ali z dodatkom rastlinskih ali živalskih maščob. Danes se maranta goji na plantažah v številnih tropskih državah, tudi v Afriki.
Poleg zdravilnih lastnosti se maranta uporablja tudi v živilski industriji. Njeni gomolji vsebujejo škrob, ki se zmlet in posušen uporablja kot sestavina peciva, juh, omak, sladoleda ter različnih vrst sladic in slaščic. V večini primerov je ta škrob brez barve in okusa, zato ne vpliva na okus končne jedi. Njegova prednost je lahka prebavljivost in visoka hranilna vrednost. Zelo priljubljen je tudi v kozmetični industriji, kjer se uporablja kot sestavina praškov in drugih izdelkov za kožo. Zaradi svoje teksture lahko nežno zgladi kožo, hkrati pa absorbira odvečno maščobo.