Matcha
Druga imena: Zeleni čaj Matcha
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Matcha, znan tudi kot zeleni čaj Matcha, je edinstven japonski napitek iz drobno zmletih listov zelenega čaja. Posebna je predvsem zaradi načina gojenja - nekaj tednov pred obiranjem so nasadi čaja pokriti, da na liste ne pade sončna svetloba. Tako se intenzivneje proizvaja klorofil, posledično pa se poveča kakovost in količina dragocenih snovi v čaju. Tako dobljeni matcha v prahu ima značilno zeleno barvo, edinstven okus in zelo bogat prehranski profil.
Priljubljenost čaja matcha narašča tudi zunaj Japonske in je zdaj del številnih kulinaričnih kreacij po vsem svetu. Uporablja se ne le kot pijača, temveč tudi kot sestavina številnih jedi in pijač. Matcha se zaradi posebnega okusa in nežne zelene barve vse pogosteje dodaja smoothijem, sladicam, torticam, sladkarijam in celo slanim jedem. Poleg tega se iz matche izdelujejo tudi različne sladice, kot so čokolade in sladoledi. Tudi v svetu luštnih pijač ima matcha svoje mesto, saj je priljubljena sestavina koktajlov in drugih alkoholnih pijač, ki jim doda eksotičen pridih. Obstajajo tudi posebni latteji matcha, ki so mlečni napitki z dodatkom čaja matcha.